W dzisiejszych czasach, ciężko jest o prawdziwą – zdrową żywność. Dlatego też warto na różne sposoby “konserwować” swój organizm.

Całkiem niedawno dowiedziałem się o leczniczych właściwościach octu i od kilku tygodni codziennie popijam sobie ocet jabłkowy na czczo. Smak wiadomo, pozostawia wiele do życzenia ale czasem trzeba się poświęcić.

Naturalny ocet jabłkowy produkowany jest poprzez poddanie fermentacji pulpy jabłkowej – powstałej z rozdrobnienia całych owoców – bez użycia drożdży. Pulpę zalewa się wodą i pozostawia w otwartych kadziach na kilka lub kilkanaście tygodni natleniając ją. W tym czasie rozpoczyna się krótka fermentacja alkoholowa która następnie za sprawą mikroskopijnych organizmów, grzybów i bakterii przechodzi w fermentację octową. Po procesie fermentacji octowej zawartość alkoholu obniża się do około 0,2%.

Do produkcji używa się soczystych i aromatycznych gatunków jabłek takich jak: champion, złota reneta, szara reneta, koksa pomarańczowa, antonówka, malinówka które rosną w naszym sadzie.

 
Guarium Sklep Online
 

Kwas octowy wspomaga oczyszczanie całego organizmu, działa przeciwzapalnie oraz przywraca naturalną równowagę w gospodarce tłuszczowej.
Można zatem wymienić następujące właściwości octu jabłkowego:

* Usprawnia trawienie
* Zapobiega wzdęciom
* Usuwa zgagę
* Przywraca właściwe pH w żołądku oraz całym organizmie (dokwaszony żołądek to odkwaszony organizm i odwrotnie niedokwaszony żołądek to zakwaszony organizm)
* Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie
* Dostarcza aktywnych enzymów trawiennych
* Dostarcza symbiotycznych bakterii
* Likwiduje patologiczną florę jelitową
* Usuwa toksyny
* Czyści układ moczowy
* Czyści naczynia krwionośne oraz stawy ze złogów
* Łagodzi alergie
* Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Jak zatem stosować ocet jabłkowy?


Profilaktycznie aby poprawić trawienie i wchłanianie substancji odżywczych jak również przy wzdęciach i niestrawności: 5 minut przed posiłkiem wypić 2 łyżki octu rozcieńczone w ¼ szklanki wody.

W przypadku zgagi przyrządzić taką samą mieszankę i od razu wypić.

Jeśli natomiast dopadnie nas biegunka i ból brzucha, rozpuszczamy 2 łyżki octu w 1 szklance wody i wypijamy małymi łykami. Powtarzamy kilka razy w ciągu dnia.

Przy antybiotykoterapii i po niej, aby odbudować florę bakteryjną jelit wypijamy 2 łyżki rozcieńczone w ¼ szklanki wody trzy razy dziennie – rano na czczo i przed kolejnymi posiłkami.

W przypadku wrzodów żołądka lub nadżerek zacząć od mniejszej dawki octu i jednocześnie nawadniając  organizm przez wypijamy 2 litrów wody z odrobiną soli himalajskiej lub kamiennej dziennie. Gdyby przy piciu octu występował ból można przed wypicie octu wypić ½ szklanki maceratu z prawoślazu lekarskiego (macerować na zimno 1 łyżkę ziół w 1 szklance chłodnej wody).

Latem świetnie sprawdzają się power-drinki: 1 łyżką octu na jedną szklankę gazowanej lub niegazowanej wody, dodać listek melisy lub mięty i ewentualnie trochę miodu.

Natomiast w razie ukąszenia, stłuczenia czy obrzęku przyłożyć na zaognione miejsce gaźnik nasączony octem. Zmieniać kilkakrotnie w ciągu dnia.

Pijąc regularnie ocet jabłkowy przez dłuższy czas zauważymy szereg pozytywnych zmian w naszym organizmie. Niestety mimo że produkt ten ma szerokie zastosowanie i działanie na wiele schorzeń to nie jest panaceum na każdą chorobę. Czasem więc trzeba sięgnąć po inne środki.

 
QUICKX
 

A jak wykorzystujemy ocet jabłkowy w kosmetyce?

Jego działanie odmładzające wykorzystujemy stosując maseczkę z octu jabłkowego rozcieńczonego w stosunku 1:1  wodą z dodatkiem 1 żółtka . Mieszamy i nakładamy na twarz na 30 minut po czym spłukujemy ciepłą wodą.

Można też  codziennie używać rozcieńczony o octu 1:1 wodą  jako toniku do przemywań twarzy i dekoltu.

Stany zapalne skóry, wysypki również możemy przemywać octem tym razem nierozcieńczonym.

Jeżeli mamy problem z potliwością stóp możemy kilka razy w tygodniu moczyć je w wodzie z dodatkiem octu i wywaru ze skrzypu.

W przypadku łupieżu płuczemy głowę wodą z octem.

To tylko niektóre z zastosowań tego uniwersalnego produktu.



Inną odmianą octu z całkiem ciekawą historią jest – Ocet czterech złodziei, inaczej zwany marsylskim

Ocet ten jest mieszanką ziół, przypraw korzennych zmacerowanych w occie mających wiele zastosowań nie tylko leczniczych.

Jest wiele przepisów na ten ziołowy ocet  być może ta najbardziej przypomina średniowieczny oryginał  :

ocet czterech zlodziei skladniki

2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
Łyżka cynamonu
Łyżka goździków
4 ząbki czosnku
Litr octu jabłkowegoSposób przygotowania:Zioła i czosnek posiekać. W szklanym naczyniu zalać składniki octem, odstawić w cieple miejsce na 10-14 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelki.

Z powstaniem nazwy wiąże się legenda. Kiedy epidemia dżumy, dziesiątkowała Europę, ludzie masowo uciekali z miast w obawie przed śmiercią.  Jednak zdarzali się śmiałkowie, którzy korzystając z paniki i nie zważając na ryzyko okradali zwłoki i domy chorych. Pewnego dnia w Marsylii  straż miejska przyłapała czterech rabusi na gorącym uczynku i postawiła przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci, ale wiedzeni ciekawością sędziowie postawili im ultimatum:  albo śmierć albo zdradzą  w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą.  Okazało się, że używali właśnie tego specyfiku, który chronił ich przed zarażeniem.



Podziel się wpisem:
RSS20
Follow by Email
Facebook0
Facebook
Twitter20
Visit Us
YouTube295
YouTube
LinkedIn
Instagram