Zdrowie. Jak o nie zadbać. Przepis, buraczany!
Znamy świetne właściwości imbiru, buraków, octu jabłkowego czy też kurkumy. Ale czy wiemy jak odpowiednie przygotować przepis na zdrowy napar czy wywar?
Odmładza Nas, walczy z rakiem, zdecydowanie leczy kaca – zakwas z buraków!
To jest najprawdziwsze złoto. Kosztuje nic, wszystkie składniki mamy pod ręką, a o właściwościach prozdrowotnych zakwasu z buraków można napisać książkę. Trochę się w ostatnich latach zakręciliśmy na punkcie wszelakich super foodsów, a prawda jest taka, że prawdziwa moc jest na wyciągnięcie ręki.
Co robi i na co wpływa burak?!
– obniża ciśnienie krwi
– ma silne działanie antynowotworowe i powinni się z nim zaprzyjaźnić wszyscy – zarówno osoby, które walczą z chorobą nowotworową, jak i cała reszta w ramach profilaktyki
– poprawia odporność
– jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego (dziewczyny planujące ciążę lub już ciężarne – to ważne info dla Was!), sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu i jeszcze pewnie całej litanii innych dobroci
– ma silne działanie krwiotwórcze
– niszczy wolne rodniki
– wspiera organizm przy chemioterapii
– łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
– obniża poziom cholesterolu
– reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego
– ma dużo błonnika, więc szybko daje uczucie sytości, a tym samym wspiera odchudzanie
– działa uspokajająco i poprawia koncentrację
– zwiększa poziom hormonów odpowiadających za owulację i korzystnie wpływa na potencję (to ważne info dla starających się o dziecko)
– znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm
– działa przeciwzapalnie
– doskonale wpływa na kondycję
Przepis buraczany
Składniki:
– 2 kg ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli
Przygotowanie:
1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.
3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.
5. Tipy:
– jeśli warzywa wypływają, to dociążamy je talerzykiem
– należy do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go odłowić czystą łyżką i wyrzucić, ponieważ to może być powodem pleśnienia, a tego byśmy nie chcieli
– jeśli uda Wam się kupić w ogrodniczym wawrzyn, to takie liście laurowe są daleko bardziej aromatyczne od suszonych. Warto mieć, ja swój krzew przywiozłam z Włoch i ma tyle wzrostu, co ja
– przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces