Coca Cola – jaki jest jej sekretny składnik? Fakty?! – Mity!? Będziesz ją pił po tym co tu usłyszysz?!
W 2006 roku w Turcji po raz pierwszy na świecie wszczęto przeciwko Coca-Coli postępowanie sądowe w związku ze składem napoju. Na etykiecie zazwyczaj jest mowa, że Coca-Cola zawiera cukier, kwas fosforowy, kofeinę, karmel, dwutlenek węgla i trochę „ekstraktu”. Ten ekstrakt właśnie wywołał podejrzenie. Koncern Coca-Cola został zmuszony do ujawnienia tajemnicy z czego właściwie robi colę. Był to płyn uzyskany z owada Cochineal. Koszenila to owad żyjący na Wyspach Kanaryjskich i w Meksyku. Owad przysysa się do rośliny, pije z niej sok i nigdy nie rusza się z miejsca. Dla tego owada przygotowuje się specjalne pola. Owady zbierają mieszkańcy wiosek … Z samic i jaj tych owadów powstaje pigment, który nazywa się karminem, barwi on coca-colę na kolor brązowy. Suszone koszenily wyglądają jak rodzynki, ale w rzeczywistości to owady!
Teraz już wiemy co oznacza słowo „Koka” w nazwie napoju. A teraz, co skrywa się pod słowem „Kola”. Aby to zrobić, trzeba opowiedzieć historię pracownika, który spędził 23 lata pracując w fabryce Coca-Coli. Surowcem do coli są słodkie korzenie, tymi korzeniami żywią się różne ssaki, w tym myszy. Duże firmy produkujące colę zbierają te korzenie w tonach za pomocą koparek. Przy zbiorze wielu ton korzeni nie są w stanie wyciągnąć myszy. Dlatego korzenie są miażdżone razem z tym, co było pomiędzy korzeniami. Dopiero po tym, resztki wełny, łapy itp. wyciągane są z takiej masy! Ponieważ napój ma ciemniejszy odcień, nie można zauważyć, że zawiera on również krew i sok żołądkowy myszy. Oczywiście, giganci – firmy produkujące colę, starają się neutralizować szkodliwe substancje za pomocą chemikaliów. Przez 23 lata pracownik, który opowiadał tę historię, nigdy nie wypił szklanki coli.
Dalej osądźmy sami.
Naukowcy z Waszyngtonu rozłożyli składniki będące jednym ze składników Coca-Coli. Okazało się, że karmel – to nie stopiony cukier, ale mieszanka chemiczna cukru, amoniaku i siarczynów, otrzymywana przez wysokie ciśnienie i temperaturę. Może powodować raka płuc, wątroby, tarczycy i białaczkę. Wyjaśniło się, że w gazie jest spirytus: to jest podstawa tego właśnie tajnego dodatku ” 7 x”. Do alkohol dodaje się kilka kropel olejków aromatycznych, kolendrę i cynamon. A ciecz owada koszenili – dzięki karminowi w ogóle nie przeszła certyfikacji, dlatego w niektórych krajach nie produkuje się coli.
Jak organizm reaguje na colę?
Coca Cola pod mikroskopem: fakty, które postawią kropkę nad pytaniem, pić czy nie pić:
Po 10 minutach.
10 łyżeczek cukru „uderzą” w nasz system (to codzienna polecana norma). Nie czujemy tego, ponieważ kwas fosforowy tłumi działanie cukru.
Po 20 minutach.
We krwi będzie skok insuliny. Wątroba zamienia cały cukier w tłuszcze. Po 40 minutach.
Wchłanianie kofeiny jest zakończone. Źrenice rozszerzą się.
Ciśnienie krwi wzrasta, ponieważ wątroba wrzuca więcej cukru do krwi.
Receptory adenozyny są blokowane, zapobiegając w ten sposób senności.
Po 45 minutach.
Twoje ciało zwiększa produkcję hormonu dopaminy, który pobudza centrum przyjemności w mózgu.
Ta sama zasada działania w przypadku heroiny.
Godzinę później.
Kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk w jelitach, przyspieszając metabolizm.
Zwiększa wydzielanie wapnia przez mocz.
Ponad godzinę.
W grę wchodzi działanie moczopędne.
Wapń, magnez i cynk znajdujące się w kościach są wydalane, podobnie jak sód, elektrolity i woda.
Ponad półtorej godziny.
Stajemy się drażliwi lub apatyczni. Cała woda z coca-coli, wydalana jest przez mocz.
Coca Cola pod mikroskopem: fakty, które postawią kropkę nad i w odpowiedzi pić czy nie
Aktywnym składnikiem Coca-Coli jest kwas ortofosforowy. Jego pH wynosi 2,8. Aby przetransportować koncentrat Coca-Coli, ciężarówka musi być wyposażona w specjalne pojemniki przeznaczone do materiałów silnie korodujących. Szczegółowy skład reklamowanego produktu bezkofeinowego Coca-Cola Light: Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951, E338, E330, Aromas, E211.
Opublikuj komentarz